Frilandsgrise

Frilandsgrise

På Katrinelunden har vi glade sortbrogede gammel dansk landracegrise. Vi deltager gennem Dyrenes Beskyttelse i avlsarbejdet for at bevare og fremme racen.Grisene på Katrinelunden er MRSA-fri. Alle avlsdyr er testet, og der var ikke MRSA i en eneste af prøverne.

Læs mere her: www.dyrenesbeskyttelse.dk/mrsa-fri-gris

Det er omgængelige dyr med gode naturlige instinkter. Vi har lige nu 6 søer og en orne og producerer dermed årligt 50-60 smågrise. Dyrene går på græs på vores 6 ha året rundt og har dermed mere end dobbelt så meget plads pr dyr som økologiske frilandsgrise. Grisene færdes frit på græsmark, eng og skov og sover i klimatelte. Vi fodrer grisene med valset byg sat i støb samt græs og andet grøntfoder. Vi producerer selv grovfoder i form af kløvergræs, lucerne, ærter og jordskokker, som grisene selv høster i løbet af sæsonen og i år har vi selv lavet kløverwrap til vinterfoder. Vi dyrker ikke selv kornet, men alt foder tilstræbes købt lokalt og selvfølgelig økologisk.

I 2016 har vi plantet 38 æbletræer og 18 blommetræer, og vi fortsætter i 2017 med at plante flere fodertræer – eg, valnød, kastanje, spiselig tjørn og hyld. Træerne plantes i billebankerne, der er små volde med vilde planter, der adskiller græsningsfoldene. Træerne giver frugt og nødder til grisene, de skaber skyggefulde steder og er med til at forbedre jordkvaliteten og dræne den tunge lerjord.

I velfærdsdelikatesse konceptet producerer vi hele dyr, dvs ingen halekuperinger, kastreringer eller lignende. Dyrene skal øremærkes og det er det eneste vi generer dem med. Dyrene skal kunne udøve deres naturlige adfærd. Søerne holder sammen med deres søstre, og vi lader dem gå sammen parvis i sommersæsonen med deres smågrise omkring sig. Søerne begynder deres redebyggeri i god tid før faringen, samler materiale og tygger halmen i småstykker så den er blød og tilpas. Som grisene vokser til begynder de at udforske omgivelserne, de spiser gerne græs, rødder og insekter. De har forskellige personligheder, nogle bliver helst hos soen mens andre udforsker deres omgivelser i flok eller alene. Vi slagter ved 5 måneder, der vejer grisene ca 50 kg levende vægt. Det er en lille delikat gris, der har haft gode muligheder for udfolde sig ”naturligt” i sin levetid. Kødet er mørkt og fyldt med smag. Den tidlige slagtning gør at de små orner ikke skal kastreres, og at grisene kan gå sammen med moren indtil slagtning. Vi slagter i oktober, der er græsningssæsonen slut, og en forlængelse af grisenes levetid vil derfor ikke være hensigtsmæssig.

Slagtningen foregår med skydning og afblødning på marken, så grisene undgår transport og ventetid på slagteriet. Vi er meget glade for at dette nu er muligt for os, det er tilfredsstillende at have hånd om hele grisens liv fra faring til aflivning.